Jeansguide til dame: Finn den rette jeansmodellen for deg

Synes du det er vanskelig å orientere deg i den store, blå jeansjungelen? Vi gir deg en full oversikt, slik at du velge den perfekte jeansen for deg. 


Jeans er et av de mest allsidige plaggene i enhver kvinnes garderobe. Uansett om du skal på jobb eller ut på byen, så er det alltid et par jeans som passer anledningen. Men med så mange forskjellige passformer å velge mellom, kan det være utfordrende å finne den rette for deg. For å hjelpe deg på veien har vi laget en jeansguide som tar for seg de vanligste modellene, og hvordan du vasker og vedlikeholder jeansene dine. 


Skinny jeans


Skinny jeans er en evig klassiker. Denne jeansmodellen har en tettsittende passform som følger kroppens konturer fra hoftene og ned til anklene. Den er ideell for å skape et slankt og elegant utseende, og kan styles med alt fra oversized skjorter til tank tops.

Straight jeans


Straight jeans har en rett og jevn passform gjennom hele beinet, uten å være for tettsittende. Den er tidløs og allsidig, og gir en flatterende silhuett på de fleste kroppsformer. Denne jeansmodellen er perfekt for deg som ønsker en mer avslappet, men samtidig feminin stil.

Bootcut jeans


Bootcut jeans er inspirert av 70-tallets mote, med en rett passform gjennom lårene, men med en subtil sleng i ankelåpningen, som passer perfekt over boots. Denne jeansen balanserer figuren og kan gi illusjonen av lengre ben.

Flare jeans


I likhet med bootcut jeans, var flare jeans (eller slengbukser på godt norsk) svært populære på både 70- og 90-tallet, og er nå kommet tilbake for å bli. Flare jeans har rette ben og en betydelig utvidelse nederst, som starter fra knærne og går ned til ankelen. Denne silhuetten er like kul som den er flatterende, og passer til enhver kroppstype.

Slim fit jeans


Slim fit jeans er en mellomting mellom skinny jeans og straight jeans. Denne jeansmodellen er tettsittende på hofter og lår, men har litt mer plass nedover bena sammenlignet med skinny jeans. Den gir en moderne silhuett, og er flott for deg som ønsker en jeansmodell med en smal passform, uten at den føles for stram.

Hvordan vaske og vedlikeholde jeans?

For å bevare både passform og farge på jeansen, anbefales det å vaske den så sjeldent som mulig. Mange jeans har elastan i seg, som ikke bare holder på fasongen, men også sørger for komfort og fleksibilitet. Når stoffet slites vil det føre til at jeansen ikke sitter som den skal. Derfor anbefaler vi å kun vaske jeansen når den er synlig skitten eller lukter vondt. 

Det er selvfølgelig ikke til å komme utenom at det kan komme søl og flekker som må vaskes bort. Da kan du komme langt med en fuktig klut og en dråpe oppvaskmiddel på det aktuelle flekkpunktet, uten å måtte sette hele jeansen på vask. 

Når du først skal ha buksen i vaskemaskinen, er det lurt å følge disse enkle rådene for å best bevare både utseendet og komforten: 


  • Vreng jeansen før du putter den i maskinen. Slik vil fargen holde seg lenger. Knepp også igjen knappene og dra igjen glidelåsen i gylfen. 
  • Ikke bruk skyllemiddel eller tøymykner. Selv om det kanskje vil oppleves at buksen blir myk, behagelig og velluktende etter vasken, er sannheten at de elastiske fibrene blir ødelagte.
  • Vask i kaldt vann. Dette er mest skånsomt, og tommelfingerregelen er at jeans ikke skal vaskes på mer enn 30 grader. 
  • Ingen tørketrommel! Lufttørking på tørkestativ er det desidert beste for å gi jeansen et lengre liv. 

Les også: Guide: Hvordan vaske dunjakken


Ser du etter dine nye drømmejeans? 4 Men 4 Women har et bredt utvalg av jeans til dame i vår nettbutikk. For mer inspirasjon er du hjertelig velkommen til våre butikker på CC Vest og Sandvika Storsenter!