Slik tar du vare på skinnjakken din

Skinnjakken går rett og slett aldri av moten, kanskje fordi den er et allsidig plagg for både han og henne, som kan brukes med skjørt, skjorter, kjoler, jeans og hæler. En skinnjakke gir en umiddelbar «cool» utstråling uansett hva den kombineres med. 

Skinnjakken er altså et plagg som det er verdt å investere i, så lenge du holder den vedlike. Skinn er et følsomt materiale som krever spesiell pleie. Om det gjøres riktig, vil både komforten, holdbarheten og utseendet opprettholdes i mange år. 

Vi gir deg våre beste tips til hvordan du kan ta vare på skinnjakken din. 

Gi skinnjakken pusterom

Det høres kanskje litt rart ut, men et godt tips er å gi jakken pusterom og ikke bruke den til enhver anledning. Overeksponering for både sol og regn kommer til å tørke ut skinnet, og det er derfor anbefalt å gi jakken «fri» fra tid til annen. Om du lar jakken henge i fred og ro på et mørkt sted mellom slagene, vil den hente seg inn igjen og ha et bedre utgangspunkt for å holde seg lenger til neste gang den brukes. 

Les også: Slik tar du vare på kasjmirgenseren din

Beskytt skinnet med impregnering

For å motvirke flekker og søl, er det alltid et godt tips å impregnere jakken. Dette er en vanlig praksis på nye sko, som ofte blir glemt når det kommer til jakker. En godt impregnert jakke vil være mye enklere å vedlikeholde. Impregneringssprayen hindrer eventuelle flekker fra å trenge inn i selve materialet, og gjør det også lettere å fjerne flekker. Det er gull verdt å impregnere mens jakken er ny, men vi anbefaler også å gå over to til tre ganger i året, for at jakken skal holde seg bedre over tid. 

Semskede skinnjakker er mer følsomme

Semskede skinnjakker er mer utsatt for flekker og fukt enn jakker i glatt skinn. Derfor er det viktig å være ekstra skånsom når man fjerner flekker og smuss fra denne typen skinn. For å unngå at flekkene i det hele tatt kommer, bør du impregnere jakken før du bruker den, og gre det semskede materialet ut med en børste. Sørg for å børste med fibrene i stoffet, ikke mot dem. 

Les også: Guide: Hvordan vaske dunjakken

Hvordan vasker du skinnjakken?

I likhet med andre stoffer, er skinn utsatt for søl og smuss. Flekker bør helst fjernes umiddelbart. Men pass på å gjøre det riktig med disse enkle tipsene:

  • Rengjør skinnjakken med litt varmt vann

For å fjerne små flekker, holder det som regel med en lett fuktet klut og litt varmt vann. Pass på at kluten ikke er gjennomvåt, og sørg for å fokusere direkte på det flekkete punktet. Det er også viktig å ikke få unødvendig mye vann på andre områder. 

  • Tørk med håndkle

Det er viktig å tørke jakken riktig, ellers risikerer du å ødelegge materialet. Gå forsiktig over de våte områdene med et håndkle, og heng deretter jakken i et kjølig rom for å la den tørke helt. Dersom skinnet tørkes for varmt, for eksempel i et tørkeskap eller på det varme badet, risikerer du at fibrene blir skjøre og faller fra hverandre. Velg derfor heller kjelleren eller et nedkjølt soverom.

  • Rengjør innsiden av jakken

Mange skinnjakker har en pelskrage eller et indre fôr i annet materiale. Om dette blir skittent, kan du rengjøre fôret med en klut eller børste som er dyppet i litt vann og såpe. 

  • Send jakken til skinnspesialist om du ikke får vasket den godt nok selv

Dersom du har vært uheldig og fått en stygg flekk som ikke går bort når du vasker den selv, anbefaler vi å sende jakken til en skinnspesialist eller et renseri som er spesialisert på rengjøring av skinn.

Ser du etter en ny jakke til våren? 4 Men 4 Women har et stort utvalg jakker til dame og herre. Du er hjertelig velkommen til våre butikker på CC Vest, Storo Storsenter eller Sandvika Storsenter!