Bryllupsgjest: Slik velger du antrekket

Bryllupsgjest

Bryllup er en spesiell anledning, og sommeren er virkelig en høytid for å feire kjærligheten. Noen ganger gir brudeparet retningslinjer i invitasjonen om ønsket kleskode, og enten man er invitert til en formell seremoni eller en avslappet strandfest, er det viktig å kle seg passende og stilfullt.  


Men hvordan navigerer man gjennom det store utvalget av muligheter og velger det perfekte antrekket? Vi har samlet noen tips og retningslinjer for å hjelpe deg med forberedelsene til bryllupet du skal gjeste. 

Hva betyr egentlig de ulike kleskodene? 


Å velge riktig antrekk til et bryllup kan være en utfordring, spesielt når invitasjonen spesifiserer en kleskode. Kleskoden gir gjestene en veiledning om hvilket nivå av formalitet som forventes. Fem vanlige kleskoder til bryllupet er pyntet, dress, mørk dress, smoking og galla - men hva skiller disse?


Selv om det er fristende å vise seg i et iøynefallende antrekk, er det noen ting vi anbefaler å tenke på uavhengig av kleskoden. Du bør unngå å bruke hvitt, da denne fargen er forbeholdt bruden. Fargen rød vil kunne stjele oppmerksomheten fra brudeparet, og bør unngås da det fra gammelt av ble sagt at kvinner som brukte rødt i bryllup var brudgommens elskerinne. Som en generell regel anbefaler vi at man holder seg til en klassisk stil, og gjerne benytter farger, blomsterprint eller mønster om kleskoden tillater det. Dersom brudeparet er en del av en annen kultur enn din egen, bør en være oppmerksom på eventuelle kulturelle hensyn. Noen kulturer har spesifikke krav til klær eller tradisjoner som det forventes at gjestene skal følge.


Bryllup med pyntet antrekk

 

En svært vanlig og uformell kleskode er pyntet. Denne fleksible kleskoden gir rom for personlig stil, men det er fortsatt viktig at antrekket er pyntet nok, og at det passer til været og beliggenheten. En pen skjorte, gjerne med et slips og et par dressbukser er en trygg vei å gå for mennene. Blazer kan være passende, men det er ikke et krav. For et mer avslappet uttrykk kan mennene droppe dressen, og for eksempel gå for en bukse i lin og en sommerlig skjorte. For damene vil en kjole eller et skjørt passe fint, og kortere kjoler er også akseptert. Velg mellom en kort- eller langermet kjole - det viktigste er at du er komfortabel!

 Kleskode dress

 

Kleskoden dress indikerer et halv-formelt nivå, og passer i et dag- eller ettermiddagsbryllup. Her står mannen fritt til å velge farge og stil - ensfargede lyse dresser, eller en dress i et diskret mønster er innenfor dresskoden. En blå eller en beige dress med en lys skjorte er gode alternativer, og en kan med fordel bruke slips eller sløyfe. Ettersom dress er en litt mindre formell stil, kan damene trygt velge mellom snitt, lengde og farge på antrekket. En kjole som går til knærne eller litt under, vil imidlertid være et godt valg. Duse farger, print og feminine detaljer slår ikke feil så lenge man holder det stilrent. 


 Les også: Din guide til slipsknuter

 Mørk dress som kleskode 


Mørk dress er et skritt opp på formalitetsskalaen fra dress, og antyder gjerne et ettermiddag- eller kveldsbryllup. Med denne kleskoden forventes det at man kler seg elegant. For herrene er det spesifisert at dressen skal være mørk, noe som vil si sort, mørk blå eller mørk grå. Bruk en hvit skjorte med et delikat slips til, og unngå de sterkeste fargene. For damene er en midi- eller maxikjole passende. Selv om invitasjonen sier mørk dress, trenger ikke damene å holde seg til mørke farger, så lenge de ikke bruker korte eller uformelle kjoler. 

 Bryllup med smoking 

 

En av de mest formelle kleskodene er smoking. Smoking er et sofistikert selskapsantrekk som kjennetegnes av silkeslagene i smokingjakken, den hvite skjorten med en plissert overflate i front, og den klassiske sløyfen. Til damene er lange aftenkjoler eller elegante cocktailkjoler et ypperlig valg. Styr unna de mest utfordrende snittene, og velg en kjole i for eksempel silke eller chiffon.

 Kleskode med gallaantrekk 

 

Den mest formelle kleskoden er galla. Den er ofte forbeholdt svært luksuriøse bryllup, der gjestene kan gå all-in på eleganse og stil. Elegante lange kjoler og flott tilbehør er praksisen for damene. For mennene innebærer kleskoden smoking eller livkjole og hvitt, med sløyfe. Dersom man er invitert i et et bryllup med galla som kleskode, er bunad også et godkjent gallaantrekk. 

Tilbehør som komplementerer antrekket


Tilbehør kan være med på å fullføre antrekket og legge til det lille ekstra. 

I et selskap er det viktig å velge tilbehør som passer den gitte kleskoden. Det er også viktig å vurdere de praktiske faktorene når eksempelvis sko skal velges, da disse skal være komfortable til dans og selskapsleker utover kvelden.


Damene bør velge sko, smykker og en veske som komplementerer outfiten. Vesken kan gjerne være av den mindre størrelsen, samtidig som man må få plass til nødvendighetene sine. Om kjolen har mønster eller print, kan det være lurt å velge minimalistiske smykker, slik at oppmerksomheten ikke tas bort fra antrekket. Dersom man har gått for en mer diskret kjole uten print og detaljer, vil det være fordelaktig å pynte opp med statement smykker.

For mennene slår det aldri feil med mørke dressko, da det passer til de fleste kleskoder. Lakksko er imidlertid en del av dresskoden for smoking og livkjole. Er man invitert i et mer uformelt bryllup kan derimot et par mokkasiner være fint. Velg matchende slips og pyntelommetørkle for et gjennomført antrekk.

4 Men | 4 Women hjelper deg gjerne å finne det perfekte antrekket som bryllupsgjest. Husk å følge invitasjonens kleskode, og velg tilbehør som komplementerer deg på en stilfull måte. Bli inspirert og finn det perfekte bryllupsantrekket i en av våre butikker på CC Vest, Storo Storsenter, Sandvika Storsenter, eller i nettbutikken.