Guide: Vedlikehold av stråvesker og stråhatter

Bilde til guide av vedlikehold av tilbehør i strå

Vesker og solhatter i strå er en tidløs sommerfavoritt. Stråmaterialer slik som raffia, sjøgress og jute er populære valg på grunn av deres lette, pustende egenskaper og naturlige estetikk. Stråvesker kommer i et bredt spekter av farger og ulikt design, og kan enkelt matches med forskjellige sommerantrekk - enten det er en strandkjole eller et mer elegant sommerantrekk. 

Strå er holdbart og bærekraftig ettersom det er et biologisk nedbrytbart materiale, noe som gjør det til et miljøvennlig alternativ.


For å sikre at vesker og hatter i strå holder seg i god stand og bevarer sitt utseende over tid, gir vi deg våre beste tips til hvordan du vedlikeholder dem.

Beskytt mot fuktighet


Strå er et naturlig absorberende materiale, og det er viktig å unngå å bruke produkter i strå i regnvær. Fuktighet kan føre til at fibrene blir svekket. Dersom produktet har blitt vått, bør du la det tørke naturlig på et godt ventilert sted, og la det bli helt tørt før du tar det i bruk igjen.


Les også: Slik tar du vare på skinnjakken din


Rengjør forsiktig 


Om hatten eller vesken din har blitt skitten, kan du forsøke å rengjøre den selv på en skånsom måte. Tilbehør laget av raffia og sjøgress har en tendens til å samle støv i fibrene, og for å fjerne dette kan du gjerne bruke en myk børste. For mer grundig rengjøring av flekker, bruk en lett fuktet klut - men vær forsiktig med å ikke gjøre produktet vått. Pass også på å ikke gni for hardt slik at materialet blir skadet. Raffia og andre naturlige materialer tåler ikke sterke rengjøringsmidler, og du bør derfor unngå kjemikalier som kan skade fibrene. 

Bilde av Mulberry stråhatt

Unngå tung belastning


Om sommeren har man gjerne med seg en stor strandveske som har plass til at en trenger en dag på stranden. Det er imidlertid viktig å huske på at vesker i strå ikke bør overbelastes, da for tung vekt kan resultere i at fibrene strekker seg og at stråene knekker. Unngå derfor å fylle vesken med for mange tunge gjenstander som kan deformere stråene - det vil svekke veskens levetid og påvirke utseendet.Les også: Guide: Hvordan vaske dunjakken


Oppbevaring av vesker og hatter


For å bevare formen på dine stråvesker og stråhatter er det noen forholdsregler du kan ta når det kommer til oppbevaring. Når vesken og hatten ikke er i bruk, er det kanskje fristende for noen å bruke dem til pynt. Vi anbefaler å oppbevare tilbehør i strå på et tørt sted uten direkte sollys, gjerne i boks eller støvpose. Det kan være fordelaktig å fylle dem med silkepapir eller annet mykt materiale for å hjelpe med å opprettholde formen. Da minsker man sjansen for at det oppstår klemskade på produktet, og at fibrene knekker. 

Bilde av Mulberry stråveske

Reparasjon av tilbehør i strå


Hvis et produkt i strå har fått små rifter, eller på en annen måte blitt skadet, kan det ofte repareres hos en profesjonell. 


Disse vedlikeholdstipsene hjelper deg å sikre at stråveskene og -hattene bevarer fasongen og forblir funksjonelle i mange år. Med enkelt vedlikehold vil tilbehør laget av strå være en god investering for sommergarderoben, som du kan få glede av sesong etter sesong.


4 Men | 4 Women har tilbehør i strå fra kjente merkevarer. Bli inspirert og finn dine favoritter i nettbutikken, eller i våre butikker på CC-Vest, Sandvika Storsenter og Storo Storsenter.