Slik tar du vare på strikkegenseren din

Påsken er høytid for plagg som holder deg varm på fjellet, i skog og mark eller når du tasser hjemme i ullsokker. Den romslige strikkegenseren er allsidig og brukes titt og ofte gjennom hele året. Når genseren skal vaskes eller tørkes, er det altfor enkelt å gå i noen klassiske feller som ødelegger plagget. Med god pleie kan du sørge for å bevare favorittplagget ditt i lang tid fremover. 

Hvordan skal strikkegenseren vaskes og tørkes? I denne veiledningen har vi samlet sammen fem gode tips for å ta vare på strikkegenseren. 

Vask strikkegenseren skånsomt

For all del, ikke vask genseren for ofte! Har du fått en flekk, trenger du ikke sette i gang vasken med én gang. Sjekk alltid plaggets sammensetning av tekstilfibre før vask. En genser med mye ull eller kasjmir har fibre som slites raskere enn en genser med en andel akryl, elastan eller polyamid. Derfor bør du skåne strikkegenseren for unødvendig vask og slitasje. Flekker og småsøl kan du enkelt skrubbe vekk med spesialmiddel. For skitnere plagg kan du gjerne erstatte håndvasken med en runde i vaskemaskinen på ullvaskeprogram. De nyere maskinene er gjerne mer skånsomme mot ulla. 

Tørk strikkegenseren liggende

En gjennomvåt genser i rent ull er svært tung. Klem derfor ut så mye av vannet etter vask som overhodet mulig. Slik unngår du at genseren utvides og mister fasongen sin fullstendig når du henger den opp. Legg heller genseren til tørk på et flatt underlag, for eksempel på det litt varme badegulvet eller et håndkle. 

Brett strikkegenseren pent

Legg gjerne tøyet flatt i klesskapet når du skal rydde det bort. Henger du opp genseren kan det gå utover fasongen, særlig om du har en tyngre variant i rent ull. Rydder du bort ulltøy med flyttelasset eller til boden, bør du oppbevare det i en tøypose. Slik unngår du en møllspist og hullete genser. 

Les også: Loungewear til hyttekos og innekvelder

Fjern nupper i strikkegenseren

Med tid er det helt vanlig at du vil se nupper på genseren din. Spesielt ull har delikate fibre som lettere utsettes for bruksslitasje, som vil kunne føre til nupper. Nuppene stikker gjerne fram der plagget utsettes for mest friksjon. Med nuppefjerner kan du enkelt bli kvitt disse små klumpene. Om det er en kasjmirgenser, kan stoffet være for skjørt for en vanlig nuppefjerner. Da anbefaler vi en kasjmirkam, som behandler stoffet enda mer skånsomt. 

Velg en strikkegenser med kvalitet

Enten du vil gå for en oversized, høyhalset eller enklere strikkegenser, har vi noe for deg. Husk å se på kvaliteten på stoffet når du handler, for det avgjør hvor lenge plagget holder. En genser av helt rent ull er å anbefale. Ull kjennes mykt og godt mot huden i motsetning til plagg med akryl. Et plagg med syntetiske tekstilfibre i miksen vil på den andre siden hindre nupping over tid, og plagget varer lenger. Men holdbarhet er ikke alt. Syntetiske plagg er nesten umulig å resirkulere. Handler du kortreist ull fra dyr som har blitt godt behandlet, sparer du miljøet. Prioriterer du dyrevennlig praksis, slik som håndspunnet ull, betaler du litt ekstra. Samtidig vil du gjerne få igjen for investeringen med et særdeles mykt plagg og god varme. 


Trenger du flere gode råd for å behandle og ivareta strikkegenseren din? Vi hjelper deg gjerne i våre butikker på CC Vest, Storo Storsenter og Sandvika Storsenter. I 4 Men 4 Women har vi gensere og cardigans i flere varianter som du kan bruke i mange sesonger. Se på vårt brede utvalg for både damer og herrer!